vpn

Slik velger du en VPN

VPN er en forkortelse for teknologien ved navn Virtual Private Network, eller simpelthen Virtuelt Privat Nettverk på norsk. Dette er en teknologi som har fått mer og mer medfart i markedet bare over de siste årene, blant annet grunnet dets evne til å fjerne geoblokkeringer, forhindre overvåking, og kryptere all aktivitet på nett.

Med alle løsningene som VPN tilbyr, så kommer det derimot et åpenbart spørsmål om hvilken tjeneste en bør velge. Det er intet enkelt spørsmål å besvare, men denne artikkelen vil ta fatt på å forsøke å gi deg et innblikk i hva valget bør baseres på. Det er mange spørsmål som skal besvares her.

VPN introduksjon

Først og fremst er det godt å vite hva et VPN faktisk er. Hver gang du besøker en nettside etterlates din IP-adresse som et spor. Et VPN manipulerer denne prosessen ved å la deg koble din datamaskin opp mot en annen IP-adresse, da gjerne i utlandet. Det er derfor nyttig for sikkerhet og omgåelser av geoblokkeringer blant annet.

Er VPN lovlig?

VPN er enkelt og greit lovlig så sant de samme handlingene du gjør under tilkobling til VPN hadde vært lov utenfor bruk av VPN. Med andre ord er spillereglene de samme som ved ordinær surfing. Det er dessuten en oppbrukt myte at det kun er kriminelle handlinger som er basis for bruk av VPN.

For eksempel er en stor andel av bruk av VPN fra bedrifter. De ønsker nemlig ofte sikkerhet knyttet opp mot for eksempel transaksjoner i millionklassen, eller kommunikasjon med klienter som sitter på meget sensitiv informasjon. Her er et VPN et perfekt verktøy for å holde dokumentasjonen sikker.

Viktige faktorer for valg av VPN

Det finnes mange bruksområder for VPN, og det er derfor mer hensiktsmessig å anbefale hva du bør se etter basert på din situasjon, enn å anbefale spesifikke applikasjoner. Faktorer slik som sikkerhet, fjerning av geoblokkeringer, raske hastigheter, og gunstige tilbud er alle viktige å vurdere.

Sikkerhet og privatliv

De fleste velger å benytte et VPN grunnet frykten for et cyberangrep. Bruken av et slikt program vil nemlig redusere sjansen for å bli utsatt for et angrep betraktelig. Ingenting er verre enn frykten av å bli angrepet og dermed frastjålet personlig informasjon så vel som kapital.

Surfer du på nettet uten et VPN i bakgrunnen, så surfer du ofte nesten helt fritt. HTTPS protokollen skjuler hvilke handlinger du gjør på en nettside, men denne protokollen skjuler ikke hvilken nettside du er på. Dermed kan hackere fortsatt få tilgang til din informasjon.

Ser en på land slik som Kina og Russland blant annet, autoritære regimer med en hverdag få nordmenn kan forstå, så yter VPN en enda viktigere kamp for privatlivet. I disse landene, med flere, så er nemlig overvåking blitt en del av hverdagen. Det er nettopp derfor individer i disse landene er store konsumenter av VPN tjenester.

Omgåelse av geoblokkeringer

Et annet populært grunnlag for anskaffelse av en VPN tjeneste er muligheten for å få tilgang til innhold som er blokkert grunnet din geografiske lokasjon. Dette er både aktuelt for nordmenn i Norge som ønsker norsk TV-innhold fra utlandet, og nordmenn i utlandet som ønsker innhold i Norge.

Sistnevnte kan være utenlandsstudenter så vel som turister som ønsker tilgang på for eksempel NRK sine TV-serier på nett. Selv om enkelte serier vanligvis er tilgjengelige, så blir mange også blokkert basert på diverse rettigheter. Ingenting er mer irriterende enn det, spesielt når du har betalt store beløp til NRK lisensen!

Irriterende er det også når du betaler kontingent til tjenester som Netflix, men får se betraktelig mindre innhold enn amerikanere. Har du derimot et abonnement hos tjenesten, og logger deg på en server i USA gjennom et VPN, så får du her tilgang til alle TV-serier og filmer du måtte ønske deg.

Raske hastigheter

De fleste VPN tjenester garanterer både sikkerhet og privatliv, så vel som muligheter for geoblokkering.

Noe mer forsiktig skal du dog være med hastigheten på tjenestene. Det hjelper tross alt fint lite om du får tilgang på alle mulige slags TV-serier, filmer, spill, nyhetsartikler, og mer, dersom det går skikkelig tregt!

Prøveperiode og sluttpris

For å teste ut blant annet hurtigheten på tjenestene, så kan du hos de fleste VPN leverandører dra nytte av en prøveperiode. Disse periodene varer som oftest en uke eller to, og her får du altså muligheten til å teste ut hvordan tjenesten fungerer for deg.

Vær også naturligvis oppmerksom på prisen og tilbudene som VPN tjenestene byr på. Muligens er ikke månedsprisen stort forskjellig mellom de leverandørene du vurderer, men ser du på abonnementsmuligheter for opptil 3 år, så kan prisnivået fort være drastisk forskjellig mellom 2 tjenester!

Hvor mange land bør et VPN inneholde?

Et viktig element, spesielt for de som ønsker å omgå geoblokkeringer, er hvor mange land et VPN faktisk inneholder. Nærmere bestemt er det nok hvilke land som er aller viktigst her. Er du for eksempel bosatt i utlandet og ønsker tilgang til norsk og svensk innhold, så er servere herfra unektelig viktige.

Tilnærmet alle VPN tjenester tilbyr servere fra USA, og dette vil nok mest sannsynlig være det viktigste på din liste for innhold. Se derimot også etter andre land som kan ha godt utvalg av serier. Tyskland, Frankrike, Canada, og andre store nasjoner er ofte gode å ha med seg i VPN tjenesten sin!

Valg av VPN faller på ditt behov

Det finnes en rekke gode VPN tjenester i markedet, men valget ditt bør baseres på hvilket behov du har. Enten du setter mest fokus på sikkerhet og privatliv, geoblokkering og valgmuligheter innen servere, hurtighet på streaming, eller ren og skjær pris, så må du finne tjenesten som passer nettopp dette behovet.

Heldigvis er tjenestene spesialiserte, og de fleste gir deg de gode betingelsene som krypteringsgrader på nivå med den amerikanske hæren, og tilgang til innhold fra USA for eksempel hos streaming giganten Netflix. Finn et VPN som passer ditt behov i dag, og gå til innkjøp av en tjeneste som vil endre dine nettvaner!