Rulleskøyter

Rulleskøyter er HOT i sommer

Rulleskøyter er en spennende form for trening som kombinerer øvelser fra flere idretter. De er derfor også populære blant utøvere av vintersport for å ivareta formen i løpet av sommerhalvåret.

Til forskjell fra hva som er vanlig på strendene i California som de fleste av oss først forbandt med inline rulleskøyter, så er det ikke uvanlig å se nordmenn på retro rulleskøyter med staver. Nordic skating, som dette kalles, er en treningsform som tar i bruk mange av de samme musklene som man bruker i langrenn.

På grunn av dette vil man oppleve at dette er en god erstatning for trening om vinteren. Mange skiløpere har benyttet rulleski i sommerhalvåret for å trene på ski om sommeren, men mange synes det er mer praktisk å bruke rulleskøyter med staver for å oppnå tilsvarende effekt.

Man finner mange former for trening med rulleskøyter i sommerhalvåret. I tillegg til at mange benytter dem både med og uten staver for mosjon og trening, så er det også populært med hockey på inline skøyter.

Det finnes egne varianter av rulleskøyter som egner seg for de forskjellige formene for trening. Hockey krever litt mer kontroll og fleksibilitet enn man trenger når men i hovedsak mosjonerer langs veien. Skøytene har utviklet seg en del fra 1980-tallets rulleskøyter med fire hjul hvor fokus var rettet mot oppvisning og dans.

Denne typer skøyter var mer lik kunstløp-skøyter enn hockey og lengdeløpsskøyter. I dag brukes oftere inline rulleskøyter med forskjellige størrelse på hjulene.

Fra stranden i California til landeveien i Norge

De fleste nordmenn ble kjent med rulleskøyter og Rollerblades fra strendene i California via filmer og tv-serier. På grunn av boardwalks som strekker seg over flere kilometer lange strender i Los Angeles, så ble rulleskøyter populære for transport og trim langs disse.

På 1990-tallet dukket det opp flere tv-serier fra disse strendene som ble populære blant nordmenn. I denne tiden var dette mer en kuriositet enn en treningsform i Norge. Rulleskøyter med fire hjul var å finne i mange hjem på denne tiden, men det var ikke like vanlig for nordmenn å benytte seg av inline skøyter. I løpet av 2000-tallet har disse blitt mer og mer populære, og i dag er det mer vanlig å se inline rulleskøyter langs veiene enn det er å se personer som trener på rulleski.

80-tallet med dans og oppvisning

På 1980-tallet fant man mange innendørs rulleskøytebaner som ga de fleste mulighet til å prøve seg enten for oppvisning eller kun fordi de syntes det var moro.

Selv om denne typen rulleskøyter ble ganske vanlig å finne i norske hjem, så var det ikke like vanlig å finne rulleskøytebaner i Norge som det var i USA. I USA kunne man på 1980-tallet finne denne typen rulleskøytebaner i nesten alle byer. I dag hører det med til sjeldenheten at man finner denne typen baner, men det er likevel mange som benytter denne typen retro rulleskøyter.

Hockey på rulleskøyter

Hockey er en populær sport blant nordmenn. Hvis det ikke finnes is man kan trene på, så velger en eller annen form for land-hockey. Det er derfor ganske naturlig at man også velger å bruke inline rulleskøyter til denne typen sport.

Rulleskøyter gjør at man er mye mer fleksibel i forhold til at man kan trene hele året i stedet for kun i vinterhalvåret. Denne formen for trening eller mosjon er plukket opp av bedriftsidrett så vel som av profesjonelle idrettslag.

Man kan derfor i dag få kjøpt rulleskøyter som tåler belastningen de utsettes for når man konkurrerer profesjonelt, i tillegg til at man kan kjøpe rimeligere varianter som kan benyttes av dem som bruker dem en gang i blant i forbindelse med et bedriftsidrettslag.