Bilderammer kan være avgjørende ved interiørdesign

Bilderammer kan være avgjørende ved interiørdesign

Bilderammer har flere hensikter. Den ene er selvfølgelig som en beskyttelse av det som rammes inn. Man kan ramme inn bilder og fotografier, lerret og malerier i tillegg til en hel rekke andre ting.

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva en kan bruke en bilderamme til. Man kan ramme inn personlige minner som tørkede blomster fra begivenheter som bryllup, dåp eller også begravelse.

Ellers kan man ramme inn barnets fotavtrykk eller den første tegningen barnet tegner. Opp gjennom tidene har man brukt bilderammer til å bevare skjøre ting som gamle broderier, oldefars lille babyskjorte eller en hårlokk fra den lille. En bilderamme bevarer samtidig som den viser frem noe man ikke ønsker å gjemme vekk i en skuff.

En annen hensikt som bilderammer brukes til er som et viktig element i interiørdesign. Da blir selve rammen en bit i puslespillet som utgjør stilen på designet man ønsker å fremme. Bilderammer blir ofte brukt som et dekorativt innslag som også fremhever det som rammes inn.

Rammer kan også trekke bildene ut fra omgivelsene og gjøre at bildene krever oppmerksomhet, eller få et eller flere bilder til å gli inn med omgivelsene der de er utstilt.

Mennesker dras mot bilder som henger på vegger

Legg merke til at de aller fleste vil komme til å kikke og studere bilder som henger på veggen, enten det er hjemme hos noen eller for eksempel på et kontor.

bilder som henger på vegger

Mange gjør det mest sannsynlig ubevist, men det er en iboende nysgjerrighet som får oss til å studere og legge merke til omgivelsene våre. Et fotografi kan være så dypt personlig og intimt og vi dras mot det å se inn i andres fortid og øyeblikk.

Man danner seg inntrykk av personer man besøker og bilder på vegger eller bord av familie og lignende, lærer oss mye om de vi besøker. Det samme gjelder malerier og prints, siden disse tingene forteller oss hva slags smak og stil personen har.

Alt dette er rammet inn og selve bilderammene gir oss inntrykk av personen som valgte rammene, og selve betydningen bildet eller det innrammede objektet har for eieren.

Interiørstiler

Om man skal pusse opp en leilighet, et hus eller bare et rom, så vil man komme til det punktet hvor man stiller seg spørsmål om interiør stiler. Hva slags stil har mann og hva kan settes sammen av stiler?

Interiørstiler

Må man følge en viss stil fullt ut? Man må heldigvis ikke følge en enkelt stil innen interiør slavisk. De aller fleste liker en viss blanding og mikse stilarter gjør rommene mye mer levende og personlige. Ved kjøp av nye møbler og dekor kan man ofte helle mot en stilart innen interiørdesign.

I tillegg har man enkelte pynteting og kanskje noen møbler man har arvet eller som har en affeksjonsverdi og disse vil man beholde. Det er dette som gjør et hjem unikt og som gjør interiør designet i de enkelte hjem personlige, spennende og fullendt.

De ulike interiørstilene har også ulike rammetyper som passer inn i den enkelte stilen. Her er en liten oversikt eller en pekepinn på hva slags bilderammer som kan integreres i de ulike stilene:

  • Den skandinaviske interiørstilen oppfattes som ren og rolig. Fargevalget er ofte lyse farger som gjenspeiler naturens farger. Rene linjer og møbler med funksjon og enkelthet er nøkkelord. Materialer som brukes i designet er ment som en balanse opp mot hverandre og man finner, sement, treverk, ull, planter og lignende. Bilderammer som passer inn i denne stilen er enkle og klassiske. Gjerne sorte, tynne rammekanter hvor enkelthet er nøkkelord.
  • Ved industriell interiørstil kan man velge bilderammer av alle typer metall i tillegg til treverk. Å blande treverk med metall kan gi et organisk tilskudd til det harde «fabrikklignende» som denne stilen ofte har. Still gjerne ut rør som ellers ville bli tildekket og vis bjelker og tak i sine naturlige tilstander uten maling eller annen form for forskjønning.Bilderammer
  • Har man sans for tradisjonell interiørdesign vil bruk av bilderammer i treverk gi rommet varme og dybde. Har man en stor vegg og skal dekorere med bilder kan man for eksempel sentrere bildene rundt en stor ramme i tre. Resten av veggen kan godt dekkes av mindre rammer i metall eller sølv og rammene kan gjerne være med tynne kanter. Kontrastene gjør veggen og resten av rommet spennende og unikt.Sølvrammene vil med sin glans gi reflekser og derfor gi hele rommet det lille ekstra. Den tradisjonelle interiørstilen er inspirert av klassisk europeisk stil fra 17 og 1800-tallet. Fargene er gjerne nøytrale, mens møblene oftest er elegante og gulvene har rike intrikate mønster i tre eller fliser. Tradisjonell stil er en rolig og balansert interiørstil hvor symmetri spiller en stor rolle. Møbler skal gjerne være i par og møbleringen skjer oftest rundt et midtpunkt som kan være alt fra en peis til en tv-vegg.
  • Den moderne interiørdesignen oppfattes ofte feilaktig som kald og upersonlig. Gjør man det riktig er dette helt feil. Ønsker man å oppnå moderne stil i hjemmet så kan man her virkelig ta i bruk bilderammer for å myke opp og lage et personlig og intimt rom eller område. Vis frem personlige bilder, kunst eller print man virkelig liker ved hjelp av rammer i nøytrale farger som sølv eller hvit.Tynne bilderammer i andre metaller enn sølv kan også passe inn i denne stilen. Unngå intrikate mønstre i rammene, men hold dem istedenfor enkle med avrundede eller flate firkantete lister. I den moderne interiørstilen ser man mange elementer hentet fra tidlig til midten av 1900-tallet.

    Nøkkelord er ofte funksjonalitet og luftige rom uten for mye trengt for tett sammen. Rene og rette linjer er favoritter skal man velge alt fra møbler til pynteting og bilderammer. Ved oppussing fjernes ofte vegger slik at man får den åpne romløsningen som kjennetegner moderne design.

Skape effekter ved hjelp av interiør

Ikke alle har mulighet til å rive vegger eller kjøpe alt nytt for å få forandret interiørstilen i hjemmet. Det kan være økonomiske årsaker eller fysiske strukturelle begrensninger som hindrer en i å få de åpne rommene man ønsker seg.

moderne interiørdesign

Små trange rom kan gjøres luftigere, og ved bruk av interiørdesign kan man skape illusjonen av et større rom. Strategisk plasserte speil vil automatisk øke romfølelsen. Istedenfor å bare henge opp et stort speil kan man bruke interiørdekor som har speil i seg med lik effekt. Bilderammer med speilramme gjør seg veldig fint på veggene og ser utrolig bra ut når flere henger sammen i ulike størrelser. Da blir det ikke en kald vegg med et speil, men bilder og kunst vist frem med speildetaljer som øker og forstørrer rommet.

Tiden er inne for farger og mønstre

For de som liker litt mørkere farger og dype mønstrede tapeter, er tiden inne til å hoppe i det. På kjøkkenfronten er sorte og koksgrå kjøkkeninnredninger det store og mange har lagt bak seg de helt hvite og sterile rommene.

Har man en eller flere vegger med dyp og rik tapet kan man også fråtse litt i glamour hvis man har lyst. På nettet finner man nettbutikker som spesialiserer seg på eksklusive møbler og dekor gjenstander som lamper, møbler og bilderammer. Det er absolutt verdt å ta sjanser og samtidig uttrykke seg i sitt eget hjem. Interiørdesign er like mye det å skape noe personlig og unikt som det å følge en spesiell stil etter punkt og prikke.

Kilder: